Create and deploy IT solutions

Internet of Things: een nieuwe realiteit

Internet of Things: een nieuwe realiteit

De nieuwe generatie apparaten die met elkaar verbonden zijn wordt zonder twijfel IoT genoemd. Hun internetconnectie wordt uitgebreid door artificiële intelligentie (AI). Wat kan dit betekenen voor industriële activiteiten? 

2016 was het jaar van de investeringen in AI. Startups in de Verenigde Staten hebben hun investeringen opgetrokken tot 1,5 miljard dollar. Binnenkort kunnen we in ons dagelijks leven de eerste verwezenlijkingen van deze versnelling verwachten.

Om te begrijpen op welke manier AI de reeds bestaande systemen en IoT-apparaten gaat verbeteren, is het belangrijk AI van wat dichter te bekijken.

Intelligente computersystemen

Artificiële intelligentie is een algoritme, aangedreven door statistische modellen. Het laat computersystemen toe om zonder tussenkomst van menselijke acties te leren en intelligenter te worden. Het is een stap opzij van de reeds gekende deterministische modellen waarbij algoritmes regels gebruiken om een vooraf bepaalde actie uit te voeren. Een mooi voorbeeld is het ‘Deep Learning’ van Google. Deze technologie baseert zich op de werking van het menselijk brein. Dit model is niet deterministisch omdat het gebaseerd is op het complexe menselijk denken en aanpassen naargelang de situatie.

Zal AI dan alleswetend worden? Voorlopig is dit niet aan de orde. AI wordt momenteel toegepast op specifieke domeinen en kan zijn kennis voorlopig niet uitbreiden over andere domeinen heen. Maar wat niet is kan natuurlijk wel worden. Dit is dan ook het ultieme doel van het project bij Google.

Preventief onderhoud door IoT en AI-monitoring

Wanneer zal AI zijn intrede maken in het Internet of Things? Die intrede is reeds begonnen, met name in de industrie waar veel geïnvesteerd wordt in deze technologie. Vooral in het aspect van ‘machine learning’ voor preventief onderhoud van apparaten en toestellen.

Waarom precies in preventief onderhoud? De voordelen zijn talrijk. Denken we aan het monitoren en voorkomen van defecten. Dit leidt tot minder downtime en kan zo ook de kost voor onderhoud en reparaties beperken.

Maar de mogelijkheden zijn talrijk. Organisaties zullen het IoT en AI gebruiken om nieuwe economische modellen te ontwerpen en zo hun competitiviteit te verhogen. Een mooi voorbeeld is het verschuiven van investeringen in kapitaal (capex) naar het investeren in operationeel gebruik (opex). Bedrijven gaan machines niet langer aankopen, maar huren en betalen voor het gebruik ervan. Dankzij intelligente IoT-sensoren kan het gebruik in realtime gemonitord worden zodat een correcte afrekening volgt.

Keerzijde van de medaille is dat er natuurlijk geen inkomsten zijn als de machine uitstaat. Een correcte werking zonder storingen of uitval is dus van groot belang. Een goede opvolging en proactieve monitoring en onderhoud is nodig om de levensduur en uptime van de machine te garanderen.

Microsoft Dynamics 365 is het ideaal platform om uw proactief onderhoud te beheren dankzij de Cortana Intelligence Suite. Je vindt alle informatie op deze link.