Create and deploy IT solutions

De 80-20 regel succesvol toepassen

De 80-20 regel succesvol toepassen

Vilfredo Pareto, een Italiaans econoom merkte dat in zijn tuin 20% van de peulen 80% van alle erwten bevatten. Hij leidde hier de 80-20 regel uit af. 80% van uw positieve of negatieve resultaten vloeien voort uit 20% van uw inspanningen. Deze regel werd snel bevestigd toen Pareto opmerkte dat 80% van alle Italiaanse grond in bezit was van 20% van de bevolking. Sindsdien hebben andere experten de 80-20-regel succesvol toegepast.

Hoe kunt u het Pareto-principe toepassen op uw organisatie? 

Als 20% van het werk zorgt voor 80% van de resultaten, dan spreekt het voor zich dat elke organisatie zich moet focussen op die 20%, haar ‘core business’. Daar zit de expertise van het bedrijf en de knowhow van de medewerkers. Andere bijkomende activiteiten moeten steeds geëvalueerd worden op hun nut:

  • Lijst alle activiteiten van uw onderneming op
  • Evalueer het belang en de impact van elk van deze activiteiten
  • Evalueer de gespendeerde tijd voor elke activiteit

Na de analyse volgt de optimalisatie :

  • Schrap activiteiten die weinig of geen impact hebben
  • Zorg voor uitbesteding voor taken die te veel tijd nemen
  • Focus uw energie en tijd op de 20% meest rendabele activiteiten

Het Pareto-principe binnen distributie

Het Pareto-principe vormt een uitstekende ondersteuning voor uw besluitvorming. Dankzij dit principe kunt u uw bedrijfsstrategie optimaliseren en de producten en diensten die het best werken prioriteit geven. Op die manier zorgt u voor een beter commercieel beleid dat inzet op de meest rendabele activiteiten en producten. We zien het Pareto-principe ook bij groothandels : 20% van de producten nemen 80% van de beschikbare ruimte in.

De 80-20-regel laat u ook toe praktische verbeteringen door te voeren. Als 80% van uw orders van toepassing zijn op 20% van uw assortiment, dan kunt u uw magazijn zo inrichten dat deze 20% het dichtst bij de medewerkers te vinden zijn.

Soms heeft u niet genoeg werknemers in dienst om alle bestellingen tijdig op te leveren. Ook in deze situatie kan de 80-20-regel succesvol toegepast worden. 20% trouwe klanten zorgen voor 80% van uw omzet, dus het loont de moeite aan hen prioriteit toe te kennen. Ook voor uw stockbeheer kunt u het Pareto-principe toepassen. De 20% meest verkochte producten zorgen samen voor 80% van uw omzet. Het is dan ook belangrijk dat deze producten niet uit stock gaan. Bij voorkeur bestelt u uw producten dan ook bij de 80% leveranciers die maar in 20% van de gevallen laattijdig leveren.

Het Pareto-principe vindt zijn weg ook binnen uw organisatie. Maar het effectief monitoren en managen van bovenstaande voorbeelden is niet eenvoudig zonder professionele software. Prodware, partner van Microsoft, raadt hiervoor Microsoft Dynamics 365 aan.

Contacteer ons en we bekijken samen hoe we het Pareto-principe ook voor uw organisatie toepasbaar maken!